چگونه کبد چرب را از بین ببریم؟


بهترین راه های پاکسازی فوری کبد چرب

آیا میدانستید که چرا به کبد، عنوان “سرباز خاموش” بدن را داده‌اند؟ به این دلیل که بی‌صدا عملکردهای حیاتی متعددی مانند فیلتر کردن سموم، تولید صفرا و ذخیره گلوکز را انجام می‌دهد.

کبد چرب باعث می‌شود احساس خستگی غیر قابل توضیح، نفخ یا سوء هاضمه را تجربه کنید، و با این علائم ممکن است کبدتان در تلاش باشد پیامی فوری برای شما ارسال کند.

اما نگران نباشید، داروهای طبیعی زیادی وجود دارد که می‌تواند به پاکسازی کبد و بازیابی عملکرد بهینه آن کمک کند. از دمنوش‌های گیاهی گرفته تا غذاهای فوق‌العاده، پس با درمان بان همراه باشید تا بهترین درمان‌های خانگی را برای سم‌زدایی و بهبود سلامت کبد را به شما همراهان گرامی آموزش دهیم.


علائم و علل کبد چرب چیست؟

کبد چرب اغلب در مراحل اولیه بروز خود، علائم قابل توجهی نشان نمی‌دهد. با این حال، برخی از افراد ممکن است به خاطر چرب بودن کبد احساس خستگی، ناراحتی یا درد در سمت راست بالای شکم خود داشته باشند.

با بدتر شدن وضعیت، ممکن است علائمی که در ادامه معرفی می‌شوند بروز پیدا کنند:

  • زردی پوست و چشم (یرقان)
  • خارش
  • تورم شکم یا پاها
  • کبودی یا خونریزی آسان
  • ادرار تیره یا مدفوع کم رنگ
  • گیجی یا مشکلات حافظه

بهتر است بدانید علت چرب شدن کبد به الکلی یا غیر الکلی بودن آن بستگی دارد. بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) در اثر مصرف بیش از حد الکل ایجاد می‌شود و به سلول‌های کبد آسیب وارد می‌کند و توانایی آنها برای پردازش چربی را مختل می‌کند.

بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) توسط عوامل دیگری ایجاد می‌شود که بر متابولیسم چربی در کبد تأثیر می‌گذارد و باعث چرب شدن آن می‌شود؛ برخی از این عوال تاثیر گذار مانند:

  • چاقی
  • دیابت
  • کلسترول یا تری گلیسیرید بالا
  • مقاومت به انسولین
  • سندرم متابولیک
  • داروهای خاص
  • کاهش وزن سریع
  • سوء تغذیه

کبد چرب چگونه تشخیص داده و درمان می شود؟

چگونه چربی کبد را درمان کنیم, روش های درمان خانگی کبد

کبد چرب معمولاً با ترکیبی از آزمایش خون، آزمایش تصویربرداری و گاهی اوقات بیوپسی کبد تشخیص داده می‌شود. آزمایش خون می‌تواند آنزیم‌ها و عملکرد کبد و همچنین سایر شرایطی را که ممکن است در چرب شدن کبد چرب نقش دارند، مانند دیابت یا هپاتیت ویروسی، بررسی کند.

تست‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی یا الاستوگرافی می‌توانند میزان و توزیع چربی را در کبد نشان دهند. همچنین بیوپسی کبد، می‌تواند تشخیص را تایید کرده و میزان التهاب و اسکار را در بافت کبد ارزیابی کند.

درمان کبد چرب به علت زمینه‌ای و شدت این بیماری بستگی دارد. هیچ داروی خاصی برای درمان کبد چرب وجود ندارد، اما برخی داروها ممکن است برای مدیریت شرایط مرتبط مانند دیابت، کلسترول یا التهاب تجویز شوند.

اصلی‌‌ترین و بهترین روش پاکسازی چربی کبد، تغییر سبک زندگی است که می‌تواند میزان چربی در کبد را کاهش دهد و از آسیب بیشتر جلوگیری کند. این روش‌ها شامل:

  • کاهش وزن در صورت اضافه وزن یا چاق.
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم که دارای چربی، شکر و نمک کم و فیبر، میوه و سبزیجات بالا باشد.
  • اجتناب از الکل یا محدود کردن آن به مقادیر متوسط.
  • حداقل 150 دقیقه در هفته به طور منظم ورزش کنید.
  • ترک سیگار در صورت امکان.
  • کنترل سطح قند خون در صورت داشتن دیابت.
  • مصرف داروهایی که پزشک شما تجویز کرده است.

در برخی موارد، جراحی کاهش وزن یا پیوند کبد ممکن است برای افرادی که چاقی یا سیروز (بیماری کبدی) شدید به دلیل چرب بودن کبدشان دارند در نظر گرفته شود.


10 درمان خانگی برای پاکسازی کبد

علاوه بر درمان پزشکی، راه‌های طبیعی مناسبی برای پاکسازی کبد و حمایت از عملکرد آن وجود دارد. در ادامه 10 روش درمان خانگی وجود دارد که می‌توانید امتحان کنید:

1- نوشیدن آب زیاد برای پاکسازی کبد

آب به دفع سموم از بدن کمک می‌کند و سلول‌ها را هیدراته می‌کند. حداقل هشت لیوان آب در روز مصرف کنید تا به صورت مدام، کبد شما پاکسازی شده و تمام سموم و چربی‌های اضافی نیز به راحتی دفع شوند.

2- میوه‌ها و سبزیجات بیشتر برای سلامت کبد

میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر هستند که می‌توانند از کبد در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت کنند.

برخی از بهترین میوه‌ها و سبزیجات برای سلامت و سم زدایی کبد عبارتند از: انواع توت‌ها، مرکبات، سیب، انگور، هویج، چغندر، سبزیجات برگ دار، بروکلی و گل کلم.

3- حفظ سلامت کبد با مصرف چربی‌های سالم

چربی‌های سالم مانند اسیدهای چرب امگا 3، چربی‌های تک غیراشباع و چربی‌های چند غیر اشباع می‌توانند به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید و کاهش التهاب در کبد کمک کنند.

برخی از بهترین منابع چربی‌های سالم ماهی، آجیل، دانه‌ها، روغن زیتون و آووکادو هستند و بهتر است مصرف این نوع از چربی‌های طبیعی مفید را در برنامه غذایی خود فراموش نکنید.

4- برای سم زدایی کبد از غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید

غذاهای فرآوری شده سرشار از قند، نمک، مواد افزودنی و نگهدارنده هستند که می‌تواند به کبد آسیب برساند و خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهد.

از غذاهایی مانند فست فود، غذاهای سرخ شده، محصولات پخته شده، آب نبات، نوشابه و چیپس خودداری کنید یا مصرف آنها را محدود کنید تا چربی موجود در کبد شما کاهش پیدا کند.

5- خواص چای سبز برای پاکسازی کبد

چای سبز یک آنتی اکسیدان قوی است که می‌تواند به جلوگیری از تجمع چربی و آسیب اکسیداتیو در کبد کمک کند. همچنین دارای خواص ضد التهابی و ضد سرطانی است. برای فواید مطلوب، روزانه دو تا سه فنجان چای سبز بنوشید.

6- برای درمان کبد چرب از گیاهان و ادویه ها استفاده کنید

گیاهان و ادویه جات می‌توانند طعم و فواید سلامتی را به وعده‌های غذایی شما اضافه کنند. برخی از بهترین گیاهان و ادویه‌ها برای سلامت کبد زردچوبه، سیر، زنجبیل، دارچین، رزماری و آویشن هستند.

بهتر است بدانید که این گیاهان و ادویه‌ها دارای اثرات ضد التهابی، ضد باکتریایی، ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی هستند که می‌توانند از عملکرد کبد حمایت کنند و به سم زدایی آن کمک کنند.

7- شیرخار را برای درمان کبد مصرف کنید

شیرخار گیاهی است که قرن‌‌ها برای درمان مشکلات کبدی مورد استفاده  قرار گرفته است. حاوی ترکیبی به نام سیلیمارین است که می‌تواند از کبد در برابر سموم محافظت کند، سلول‌های کبد را بازسازی کند و التهاب را کاهش دهد. می توانید خار مریم را به عنوان مکمل یا به عنوان چای مصرف کنید.

8- برای پاکسازی کبد سرکه سیب بنوشید

سرکه سیب یک سم زدای طبیعی است و می‌تواند به پاکسازی کبد و بهبود هضم کمک کند. همچنین به تعادل سطح pH در بدن و افزایش متابولیسم کمک می‌کند.

یک تا دو قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک لیوان آب مخلوط کنید و قبل از غذا بنوشید و با رعایت این روند، می‌توانید به صورت طبیعی به چربی زدایی کبد خود کمک کنید.

9- برای درمان کبد چرب غذاهای پروبیوتیک بخورید

غذاهای پروبیوتیک غذاهایی هستند که با داشتن باکتری‌های مفید می‌توانند سلامت و ایمنی روده را بهبود بخشند. همچنین می‌توانند با کاهش التهاب و بهبود حساسیت به انسولین به پیشگیری یا درمان کبد چرب کمک کنند.

برخی از بهترین غذاهای پروبیوتیک عبارتند از: ماست، کفیر، کلم ترش، کیمچی و کومبوچا و بهتر است برای درمان کبد و افزایش سلامت آن سعی کنید آن‌ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

10- کبد چرب را با آب لیمو درمان کنید

آب لیمو منبع طبیعی ویتامین C است که یک آنتی اکسیدان است و می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی و محافظت از کبد در برابر آسیب کمک کند.

همچنین به تحریک تولید صفرا و هضم کمک می‌کند. بهتر است اول صبح آب نصف لیمو ترش بنوشید تا به سم زدایی و سلامت کبد شما کمک کند.

سخن آخر

در این مقاله از درمان‌بان علل چرب شدن کبد را برسی کردیم و متوجه شدیم که این تجمع چربی در کبد به دو دسته الکلی و غیر الکلی تقسیم میشود و هر کدام از این ها راه های روش های پاکسازی متفاوتی دارد.

بهتر است بدانید که چرب شدن کبد یک بیماری نیست، اما هشداری است که بدتان می‌خواهد با استفاده از آن شما را با خبر کند تا هر چه سریع تر برا پاکسازی و سم زدایی کبد اقدام کنید.

برای پاکسازی چربی کبد بهترین روش های طبیعی و ساده خانگی را معرفی کردیم تا بتوانید با کمترین مواد موجود در خانه سلامت کبد خو را حفظ کنید.