بهترین راه درمان لرزش بدن, انواع دارو برای از بین بردن لرزش ب دن

لرزش بدن می تواند یک تجربه خسته کننده و ناراحت کننده باشد و می‌تواند در فعالیت‌های روزانه دخالت کند و در موقعیت‌های اجتماعی باعث خجالت شوند.

لرزش بدن، حرکات غیر ارادی ماهیچه‌ای است که می ‌واند هر قسمت از بدن از جمله دست‌ها، بازوها، پاها و حتی سر را تحت تاثیر قرار دهد.

در حالی که لرزش می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد، اما می‌تواند به دلیل استرس، اضطراب یا عوارض جانبی دارو نیز رخ دهد.

 در این مقاله از درمان بان به بررسی ده روش درمانی کاربردی و آسان می‌پردازیم که می‌توانید در خانه برای مدیریت لرزش بدن خود امتحان کنید.

از تکنیک‌های تمدد اعصاب و ورزش گرفته تا تغییرات رژیم غذایی و درمان‌های طبیعی، ما طیف وسیعی از گزینه‌ها را پوشش می‌دهیم که می‌توانند به شما در بازیابی کنترل و کاهش تأثیر لرزش بر زندگی روزانه‌تان کمک کنند.


چه چیزی باعث لرزش بدن می شود؟

لرزش بدن انقباضات غیر ارادی ماهیچه‌ای است که باعث لرزش در یک یا چند قسمت از بدن می‌شود. بسته به علت، ممکن است در زمان استراحت یا در حین حرکت رخ دهند.

لرزش بدن می‌تواند خفیف یا شدید، موقت یا مزمن و بی ضرر یا نشان دهنده یک وضعیت پزشکی جدی باشد. همچنین لرزش بدن می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، مانند:

  • اختلالات عصبی، مانند بیماری پارکینسون، لرزش اساسی، مولتیپل اسکلروزیس، سکته مغزی، آسیب مغزی، یا دیستونی.
  • اختلالات متابولیک، مانند پرکاری تیروئید، هیپوگلیسمی یا نارسایی کبد.
  • ترک مواد مخدر یا الکل یا مسمومیت.
  • عوارض جانبی دارویی، مانند داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد روان پریشی، استروئیدها یا استنشاق های آسم
  • اضطراب، استرس، خستگی یا مصرف کافئین.

چه بیماری هایی باعث لرزش بدن می شوند؟

برخی از شایع‌ترین بیماری‌هایی که باعث لرزش بدن می‌شوند عبارتند از:

1- بیماری پارکینسون

این یک اختلال عصبی پیشرونده است که بر حرکت و هماهنگی بدن تأثیر می گذارد. باعث ایجاد لرزش در حالت استراحت می‌شود که معمولاً از انگشتان دست شروع می‌شود و ممکن است به دست‌ها، بازوها، پاها، فک و گردن سرایت پیدا کند.

این لرزش اغلب به عنوان “قرص غلتیدن” توصیف می‌شود زیرا شبیه به چرخاندن یک قرص بین انگشتان است. سایر علائم بیماری پارکینسون شامل سفتی عضلات، کندی حرکت، مشکلات تعادلی و مشکلات گفتاری است.

2- لرزش اساسی

این یک نوع رایج لرزش عملی است که دست‌ها، سر، صدا یا سایر قسمت‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. معمولاً با حرکات ارادی و استرس عاطفی بدتر می‌شود.

این نوع لرزش ممکن است در خانواده‌ها نیز وجود داشته باشد. لرزش اساسی علائم عصبی دیگری ایجاد نمی‌کند و بر امید به زندگی تأثیر نمی‌گذارد.

3- مولتیپل اسکلروزیس

این یک اختلال خودایمنی مزمن است که به پوشش محافظ رشته‌های عصبی در مغز و نخاع آسیب می‌رساند. این باعث لرزش قصدی می‌شود که هنگام تلاش برای انجام یک حرکت دقیق مانند دست بردن به یک شی یا لمس بینی رخ می‌دهد.

لرزش مولتیپل اسکلروزیس ممکن است روی بازوها، پاها، سر، تنه یا صدا تاثیر بگذارد. سایر علائم این نوع از لرش بدن شامل مشکلات بینایی، بی حسی، ضعف، خستگی و اختلالات شناختی است.

4- سکته مغزی

این یک قطع ناگهانی جریان خون به مغز است که باعث مرگ سلول‌های مغزی می‌شود. این می‌تواند باعث لرزش وضعیتی شود که هنگام نگه داشتن یک موقعیت در برابر جاذبه، مانند دراز نگه داشتن بازوها رخ می‌دهد.

لرزش ممکن است بسته به محل و میزان آسیب مغزی یک یا هر دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار دهد. سایر علائم سکته مغزی شامل فلج، مشکلات گفتاری، گیجی، سردرد و از دست دادن بینایی است.


کمبود چه ویتامینی باعث لرزش بدن می شود؟

کمبود ویتامین همچنین در برخی موارد باعث لرزش بدن می‌شود. برخی از ویتامین‌هایی که برای عملکرد طبیعی اعصاب و عضلات ضروری هستند عبارتند از:

ویتامین B12

این ویتامین به تولید گلبول‌های قرمز خون و حفظ سلامت اعصاب و سلول‌های مغز کمک می‌کند. کمبود ویتامین B12 می‌تواند باعث نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی) شود که به صورت گزگز، بی حسی، ضعف یا لرزش در دست‌ها و پاها ظاهر می‌شود.

کمبود ویتامین بی همچنین می‌تواند باعث کم خونی (تعداد کم گلبول‌های قرمز خون) شود که باعث بروز خستگی و تنگی نفس شود.

کمبود ویتامین B12 می‌تواند ناشی از دریافت رژیم غذایی نامناسب (به ویژه در گیاهخواران)، سوء جذب (به دلیل اختلالات گوارشی یا داروها)، یا کم خونی خطرناک (یک وضعیت خودایمنی که از جذب ویتامین B12 جلوگیری می کند) باشد.

ویتامین D

این ویتامین به تنظیم سطح کلسیم و فسفر در بدن کمک می‌کند و از سلامت استخوا‌ ها حمایت می کند. کمبود ویتامین D می‌تواند باعث هیپوکلسمی (سطح پایین کلسیم) شود که بر انقباض عضلانی و انتقال عصبی تأثیر می‌گذارد.

هیپوکلسمی می‌تواند باعث بروز اسپاسم عضلانی (تتانی)، گرفتگی عضلات (اسپاسم کارپوپدال)، تشنج (تشنج)، یا لرزش در دست‌ها و پاها شود.

کمبود ویتامین دی می‌تواند ناشی از قرار گرفتن ناکافی در معرض نور خورشید (به ویژه در فصل زمستان)، مصرف ناکافی رژیم غذایی (به ویژه در گیاهخواران)، سوء جذب (به دلیل اختلالات گوارشی یا داروها) یا بیماری کلیوی یا کبدی باشد.

ویتامین E

ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند که از سلول‌ها در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت می‌کند. کمبود ویتامین E می‌تواند باعث آتاکسی نخاعی مغزی شود (اختلالی که بر هماهنگی حرکت تاثیر می گذارد) که می‌تواند به صورت لرزش جنبشی (لرزش با هر نوع حرکتی) در بازوها و پاها ظاهر شود.

همچنین می‌تواند باعث نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی) شود که به صورت گزگز، بی حسی، ضعف یا لرزش در دست‌ها و پاها ظاهر شود.

کمبود ویتامین E می‌تواند ناشی از سوء جذب (به دلیل اختلالات گوارشی یا داروها)، اختلالات ژنتیکی (مانند ابالیپوپروتئینمی یا بیماری احتباس شیلومیکرون) یا زایمان زودرس باشد.


چگونه از لرزش بدن جلوگیری کنیم؟

راه های جلوگیری از لرزش بدن، از بین بردن لرزش بدن با قرص و دارو

در صورت امکان می‌توان با رفع علت زمینه‌ای از لرزش بدن جلوگیری کرد یا آن را کاهش داد. برخی از نکات کلی برای جلوگیری از لرزش بدن عبارتند از:

  • داشتن یک رژیم غذایی متعادل که مقادیر کافی از ویتامین‌ها و مواد معدنی، به ویژه ویتامین B12، ویتامین D و ویتامین E را فراهم می کند.
  • در صورت داشتن کمبود ویتامین یا شرایطی که بر جذب تأثیر می‌گذارد، مکمل‌های تجویز شده توسط پزشک مصرف کنید.
  • پرهیز از مصرف بیش از حد کافئین، الکل، تنباکو، یا داروهای تفریحی که می‌توانند باعث تحریک یا تشدید لرزش شوند.
  • مدیریت استرس، اضطراب و خستگی با تکنیک‌های تمدد اعصاب، ورزش، سرگرمی‌ها یا درمان.
  • خواب و استراحت کافی برای جلوگیری از خستگی عضلانی و خستگی سیستم عصبی.
  • قبل از شروع، توقف یا تغییر هر دارویی که ممکن است باعث لرزش شود یا بر آن تأثیر بگذارد، با پزشک خود مشورت کنید

درمان لرزش بدن با دارو؟

داروهای مختلفی وجود دارند که می‌توانند به کاهش یا کنترل لرزش بدن کمک کنند. برخی از پرکاربردترین آنها عبارتند از:

  • مسدود کننده‌های بتا (مانند پروپرانولول) برای لرزش اساسی و سایر لرزش‌های عملی.
  • داروهای ضد تشنج (مانند پریمیدون) برای لرزش اساسی و سایر لرزش‌های عملی.
  • آنتی کولینرژیک‌ها (مانند تری هگزی فنیدیل) برای بیماری پارکینسون و سایر لرزش‌های استراحت.
  • آگونیست‌های دوپامین (مانند پرامی پکسول) برای بیماری پارکینسون و سایر لرزش‌های استراحت.
  • لوودوپا (مانند سینمت) برای بیماری پارکینسون و سایر لرزش‌های استراحت.
  • بنزودیازپین‌ها (مانند کلونازپام) برای ام اس و سایر لرزش‌های عمدی.

درمان لزش بدن با جراحی

برخی از روش‌های جراحی وجود دارند که می‌توانند به درمان لرزش‌های شدید یا مقاوم بدن که به دارو پاسخ نمی‌دهند کمک کند. برخی از پرکاربردترین آنها عبارتند از:

تحریک عمیق مغز (DBS)

این شامل کاشت الکترودهایی در نواحی خاصی از مغز است که حرکت را کنترل می‌کند و آنها را به یک دستگاه باتری دار زیر پوست متصل می‌کند.

این دستگاه تکانه‌های الکتریکی را به الکترودهایی می‌فرستد که فعالیت غیرعادی مغز را که باعث لرزش می‌شود، تعدیل می‌کنند. DBS می‌تواند برای بیماری پارکینسون، لرزش اساسی و دیستونی موثر باشد.

تالاموتومی

این شامل تخریب بخش کوچکی از تالاموس (ناحیه‌ای از مغز که سیگنال‌های حسی و حرکتی را ارسال می‌کند) با گرما، سرما یا تشعشع است.

این روش جراحی می‌تواند با قطع مسیرهای عصبی غیرطبیعی که باعث ایجاد لرزش می‌شود، لرزش را کاهش داده یا از بین ببرد. تالاموتومی می‌تواند برای لرزش اساسی و بیماری پارکینسون موثر باشد.

پالیدوتومی

این شامل از بین بردن قسمت کوچکی از گلوبوس پالیدوس (ناحیه مغزی که حرکت را تنظیم می‌کند) با گرما، سرما یا تشعشع است.

این جراحی با بازگرداندن تعادل مواد شیمیایی مغز که حرکت را کنترل می‌کنند، می‌تواند لرزش را کاهش داده یا از بین ببرد. پالیدوتومی می‌تواند برای بیماری پارکینسون موثر باشد.

فیزیوتراپی

این شامل انجام تمرینات و فعالیت‌هایی است که قدرت، هماهنگی، تعادل و انعطاف پذیری عضلانی را بهبود می‌بخشد. فیزیوتراپی همچنین می‌تواند به مشکلات وضعیت بدن، راه رفتن، گفتار و بلع که ممکن است همراه با لرزش بدن باشد کمک کند. فیزیوتراپی می‌تواند برای تمام انواع لرزش‌های بدن مفید باشد.


10 درمان خانگی موثر برای لرزش بدن

درمان لرزش بدن با بهترین روش های خانگی

علاوه بر درمان پزشکی تجویز شده توسط پزشک، ممکن است برخی از داروهای خانگی را نیز امتحان کنید که می‌توانند به کاهش علائم لرزش بدن و بهبود کیفیت زندگی شما کمک کنند.

با این حال، این درمان‌ها جایگزین مراقبت‌های حرفه‌ای نیستند و باید با احتیاط استفاده شوند. برخی از درمان‌های خانگی که ممکن است به لرزش بدن کمک کند عبارتند از:

  1. استفاده از بسته‌های گرما یا سرد در ناحیه آسیب دیده برای شل شدن عضلات و کاهش اسپاسم.
  2. ماساژ ناحیه آسیب دیده با روغن یا لوسیون برای تحریک گردش خون و کاهش تنش.
  3. نوشیدن چای بابونه یا مصرف مکمل‌های بابونه برای آرام کردن اعصاب و کاهش اضطراب.
  4. مصرف مکمل‌های ریشه سنبل الطیب یا گل ساعتی برای تقویت آرامش و کیفیت خواب.
  5. مصرف مکمل‌های منیزیم یا خوردن غذاهای غنی از منیزیم (مانند اسفناج، بادام، دانه کدو تنبل یا موز) برای حمایت از عملکرد عضلات و اعصاب.
  6. مصرف مکمل‌ اسیدهای چرب امگا 3 یا خوردن غذاهای غنی از امگا 3 (مانند سالمون، گردو، دانه کتان یا دانه چیا) برای کاهش التهاب و محافظت از سلول های مغز.
  7. مصرف مکمل‌های زردچوبه یا افزودن زردچوبه به غذا برای کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در مغز.
  8. مصرف کپسول روغن اسطوخودوس یا استنشاق رایحه درمانی روغن اسطوخودوس برای کاهش استرس و اضطراب.
  9. تمرین یوگا، تای چی، مدیتیشن، تمرینات تنفسی یا بیوفیدبک برای بهبود آگاهی بدن، تعادل، هماهنگی و آرامش.
  10. استفاده از ظروف وزن دار، فنجان، خودکار یا دستبند برای تثبیت دست‌ها.

سخن آخر

در یکی دیگر از مطالب درمان بان به برسی علل لرزش بدن و عوامل مختلفی که باعث بروز این اتفاق می‌شوند پرداختیم. همچنین بهترین داروهای مناسب برای کنترل و درمان این بیماری را به شما عزیزان معرفی کردیم.

بهتر است بدانید که برخی از بهترین جراحی‌ها را نیز به عنوان گزینه‌های موجود معرفی کردیم که در درمان لرزش بدن موثر هستن و برای افراد که به دنبال درمان خانگی هستند؛ 10 روش درمانی خانگی معرفی کردیم.